Music, Art and Drama Therapy( MAD THERAPY)

Yayasan Orang Kurang Upaya Kelantan menyediakan Terapi MAD yang merangkumi 3 bahagian iaitu terapi muzik, terapi seni dan terapi drama.

Terapi Muzik

Terapi muzik adalah peluang yang kreatif untuk pesakit dan keluarga untuk menyatakan emosi dalam suasana yang selesa dan bersantai. Individu boleh menyertai dalam membuat muzik atau memilih untuk mendengar – atau kedua-duanya. Pengalaman terapeutik mungkin termasuk penulisan lagu, persembahan muzik, vokal atau penambahbaikan muzik. Tidak mempunyai latar belakang muzik atau pengalaman diperlukan untuk menikmati banyak manfaat daripada terapi muzik, termasuk:

• Perubahan positif dalam suasana, bersantai, keamanan dan keselesaan
• Kebimbangan dan tekanan pengurangan
• Interaksi sosial dengan penjaga dan ahli keluarga
• Ingat memori, kenangan dan kepuasan hidup

 

DSC_1743

mad2

 

Terapi Seni

Terapi seni adalah satu peluang yang unik untuk semua peringkat umur – kanak-kanak, remaja dan dewasa – untuk meluahkan perasaan secara kreatif semasa berurusan dengan tekanan, kesedihan dan kerugian. Seni boleh menghasilkan keluaran yang kuat perasaan yang boleh menjadi penawar kepada minda, badan dan semangat.
Matlamat yang sama terapi seni termasuk bersantai dan melegakan tekanan, memberikan wawasan tentang emosi, dan menggalakkan komunikasi antara orang yang disayangi. Bagi mereka yang sedang bersedih, terapi seni juga boleh menjadi alat kreatif untuk berkongsi kenangan dan meneroka kemahiran mengatasi. Matlamat ini boleh dicapai melalui:


Self-Espressive Art – mewujudkan karya seni secara spontan, berdasarkan emosi semasa, perasaan dan fikiran
Art Studio – mewujudkan karya seni untuk bersantai dan sebagai pusat rangkaian penawar bagi tekanan dan kehidupan peralihan
Projek Legacy – membuat hadiah, projek seni antara generasi, buku memori, album dan kotak ingatan

 

DSC_2484

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*