Tentang Kami

Membina Masyarakat Penyayang

YOKUK – A Foundation for the Disabled & Underprivileged adalah sebuah yayasan kebajikan yang ditubuhkan untuk mengurangkan beban yang dialami oleh orang kurang upaya serta memberikan mereka kehidupan yang lebih bermakna. YOKUK bermula pada tahun 1999 di rumah Seri Kenangan, Pengkalan Chepa, Kelantan. Kini YOKUK berjaya menyediakan perkhidmatan kepada lebih 6000 orang klien yang berdaftar.

Pusat Sehenti kami di Jalan Padang Tembak, Pengkalan Chepa menyediakan pelbagai jenis perkhidmatan terapi, kebajikan dan juga latihan vokasional.

YOKUK percaya kepada prinsip Pemulihan Dalam Komuniti (Community-based Rehabilitation Program - CBR) untuk membina semangat masyarakat penyayang. Struktur asas CBR menekankan prinsip penglibatan daripada komuniti di sekeliling OKU tersebut, di mana komuniti perlu memainkan peranan dalam membantu mereka menyedari kesaksamaan hak masyarakat dan juga sebagai manusia.

Sehubungan dengan itu, klien yang berdaftar dengan YOKUK tinggal bersama keluarga mereka di rumah, dan hadir ke YOKUK secara harian untuk program terapi, bengkel, kelas latihan vokasional atau aktiviti-aktiviti lain. Kebanyakan klien kami datang daripada keluarga yang susah, tinggal di pedalaman, dan tidak mampu datang ke pusat kami untuk mengikuti program. Oleh itu, YOKUK akan mengunjungi mereka, mengajar ahli keluarga bagaimana untuk menjaga mereka serta melakukan terapi ringkas.

Program Makanan Kesihatan (ProMAK)

Projek ini bermula semasa banjir besar pada 2014. Sekumpulan individu yang menggelarkan diri mereka sebagai RONIN telah turun padang untuk menghulurkan bantuan kepada penduduk yang terjejas akibat banjir. Mereka mendapati terdapat ramai kanak-kanak yang kekurangan zat makanan. Ini memberi mereka idea untuk menyediakan makan tengah hari yang sesuai untuk pelajar sekolah bagi setiap hari persekolahan.

Dalam tempoh 5 tahun pertama ProMAK, kami telah bekerjasama dengan 18 buah sekolah, menyediakan lebih 300,000 hidangan di seluruh negeri Kelantan dan Terengganu. Ini adalah sekolah-sekolah yang terpilih kerana para pelajarnya adalah daripada keluarga yang kurang bernasib baik dan sekolah tersebut berada di luar bandar.

Pada 2022, dengan sokongan daripada penaja, kami bekerjasama dengan 34 buah sekolah lagi di negeri Kelantan dan Terengganu, memberi makan kepada lebih 6,000 pelajar setiap hari.

Kami telah melihat manfaat daripada program ini di mana kehadiran pelajar meningkat dan ibu bapa gembira kerana ProMak membantu mereka menjimatkan wang serta memberi makanan yang sihat. Kebanyakan keluarga ini adalah daripada kategori pendapatan B40 yang telah terjejas oleh pelbagai bencana alam serta pandemik COVID-19.

Yayasan Sime Darby

Yayasan Sime Darby telah menjadi rakan kongsi setia kami dalam Perkhidmatan Penjagaan Paliatif sejak tahun 2014. Penjagaan Paliatif adalah untuk pesakit tenat yang tidak lagi dapat tinggal di hospital. Sehingga kini, kami mempunyai 10 orang kakitangan yang terdiri daripada Jururawat dan Juruterapi Anggota, seorang matron yang menyelia keseluruhan perkhidmatan.

Melalui kerjasama ini, kami telah menjalankan kira-kira 4,000 lawatan ke rumah setiap tahun kepada pelanggan kami dan kami mempunyai lebih 600 orang klien berdaftar. Mereka terlantar akibat kanser, strok, kegagalan buah pinggang, kemalangan kenderaan bermotor dan keadaan lain yang membataskan kehidupan mereka. Perkhidmatan kami telah berjaya meningkatkan kualiti kehidupan akhir hayat mereka dan memberi keselesaan kepada keluarga. Kami juga berbesar hati kerana dapat memiliki lima buah kereta dan mempunyai 5 unit yang bergerak setiap hari dan ditaja oleh Yayasan Sime Darby (YSD).

Yayasan CIMB & CIMB Islamic

YOKUK telah bekerjasama dengan Yayasan CIMB & CIMB Islamic dalam pelbagai projek. Yayasan CIMB telah menaja van Mobil Penyayang kami yang menyediakan pengangkutan percuma untuk pelanggan berkerusi roda. Kami juga telah bekerjasama mengadakan banyak kem perubatan di seluruh Kelantan sejak 2011.

Sehingga 2016, kami telah menganjurkan kem perubatan di 7 daerah berbeza di Kelantan yang melibatkan 200 orang bagi setiap sesi. Semasa kem, kami menawarkan pemeriksaan kesihatan am, derma darah, perkhidmatan pergigian, ujian pap smear, serta perkhidmatan farmaseutikal untuk ubat-ubatan.

Kemuncak kerjasama kami dengan CIMB adalah pembinaan Kolam Terapi Hidro YOKUK - CIMB kami. Ini membolehkan sesi hidroterapi dijalankan setiap hari, tanpa mengira hujan atau panas. Kami amat berterima kasih atas sokongan berterusan daripada Yayasan CIMB dan CIMB Islamic dan kami berharap sokongan ini berterusan demi memberi manfaat kepada masyarakat Kelantan yang terdiri daripada golongan kurang upaya dan kurang bernasib baik.

Yayasan Hasanah

Universiti Sains Malaysia, Artevelde University & Taylor’s University

YOKUK mempunyai hubungan baik dengan agensi kerajaan di Kelantan seperti hospital-hospital khususnya HUSM (Hospital Universiti Sains Malaysia) dan HRPZII (Hospital Raja Perempuan Zainab II), serta Jabatan Kebajikan, Jabatan Buruh dan Jabatan Pendidikan dalam menjalankan tugasnya, untuk meningkatkan kualiti hidup OKU di Kelantan.

YOKUK merupakan salah satu NGO yang dijemput oleh Taylor’s University Malaysia untuk memberikan pengalaman kerja kepada pelajar tahun akhir mereka dalam Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Kepujian) di Inovasi dan Perubahan Sosial.
Social Innovation and Change.

YOKUK juga telah dijemput untuk menghadiri persidangan di Universiti Kao Shiang Taiwan untuk melatih kakitangan Paliatif kami beberapa tahun berturut-turut. Di samping itu Universiti Sains Gunaan Artevelde, Belgium telah menghantar pelajar secara berterusan untuk pengalaman kerja di YOKUK selama bertahun-tahun. Kami juga berjaya melakukan pertukaran pengalaman kerja secara maya semasa era pandemik.

Kerjasama YOKUK “Food for Good” dengan MRCB, Nestle, F&N dan banyak lagi…

Sejak tahun 2015, kami telah bekerjasama dengan banyak syarikat, NGO, dan individu untuk berkhidmat kepada masyarakat Kelantan untuk menangani isu kelaparan. Kami mengenalpasti keperluan jangka pendek dan skala penyelesaian jangka panjang dalam komuniti orang kurang upaya dan kurang bernasib baik.

Bulan yang sangat sibuk adalah bulan Ramadhan. Setiap tahun, kami menganjurkan iftar setiap hari untuk beberapa buah kampung terutamanya di kawasan luar bandar.

Purata 3 buah kampung atau 150-200 buah keluarga akan dipilih setiap tahun. Penduduk kampung akan menerima juadah berbuka puasa setiap hari daripada katering yang dilantik di masjid kampung mereka. Hampir 1500 keluarga dari 24 buah kampung di kawasan pedalaman Kelantan telah mendapat manfaat daripada program ini sejak dilancarkan beberapa tahun lepas.

Kami juga telah bekerjasama dengan beberapa syarikat korporat untuk mengedarkan bakul makanan yang mengandungi barangan runcit untuk keperlukan masyarakat di pedalaman. Syarikat-syarikat ini seperti MRCB, Nestle, F&N dan banyak lagi.

Sukarelawan, Derma, Sebarkan.

Mula Sekarang.

Email: admin@yokuk.org

Hubungi Kami: +60(9)7742033, +60(9)7743033

ms_MYMalay