Tentang Kami

Ahli Lembaga Pemegang Amanah

Show More

Suliana berkahwin dengan Datuk Zaid Ibrahim, pengasas Zaid Ibrahim & Co. dan mereka mempunyai tiga orang anak. Beliau berkelulusan Ijazah dalam Fisiologi dan Kimia Biologi, Universiti Salford pada tahun 1978 dengan Kepujian Bersama.

Pengalaman kerja pertama beliau adalah sebagai Ahli Kimia Pembangunan di ICI Paints (Malaysia) Sdn. Bhd. dan kemudiannya dilantik sebagai Pengurus Kakitangan wanita pertama di ICI Paints (Malaysia) Sdn. Bhd.

Pada tahun 1989, dalam usaha ICI untuk meningkatkan kualiti, Suliana telah dilantik sebagai Pengurus Kualiti dan Fokus Pelanggan untuk ICI Paints (Malaysia) Sdn. Bhd. Organisasi itu seterusnya memenangi Anugerah Executive Digest Kualiti untuk Produktiviti oleh JAL (Japan Airlines) melalui proses berterusan yang dilaksanakan di ICI Paints (Malaysia) Sdn. Bhd.

Selepas itu, Suliana menubuhkan syarikat Perundingan Pengurusannya sendiri sebagai rakan kongsi Malaysia untuk organisasi Amerika Decision Processes International.

Ahmad Bin Ab. Hamid

Pemegang amanah

Tn Hj Ahmad, seorang Akauntan Bertauliah, mempunyai pengalaman luas dalam industri perbankan, pembuatan dan khidmat profesional. 

Show More
Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dari Universiti Teknologi MARA dan Ijazah Sarjana dalam Pentadbiran Perniagaan dari University of Wales.

Sebagai seorang Ahli Institut Akauntan Malaysia, beliau pernah berkhidmat dengan Bank Negara Malaysia sebagai Pemeriksa Bank/Pegawai Audit Dalaman dan kemudiannya menyertai konglomerat makanan milik kerajaan sebagai Akauntan.

Tn Hj Ahmad juga pernah bersama syarikat telekomunikasi usaha sama Jepun-Malaysia bernilai RM1.5 bilion sebagai Akauntan Kumpulan dan sebuah syarikat multinasional British.

Beliau terlibat dalam penubuhan anak syarikat baharu sebuah syarikat multinasional British, pengambilalihan sebuah hotel di London, rundingan di Tokyo mengenai penubuhan anak syarikat baharu dan permohonan penyenaraian sebuah syarikat di Bursa Saham Kuala Lumpur.

Tn Hj Ahmad juga menganggotai lembaga pengarah beberapa syarikat tempatan dan antarabangsa dan merupakan ahli lembaga pemegang amanah sebuah yayasan amal.

Datin Nik Ruziah Nik Salleh

Pemegang amanah

Datin Nik Ruziah memulakan kerjayanya pada tahun 1980 dengan sebuah Syarikat multinasional, Unilever Malaysia Sdn. Bhd.; kerjaya cemerlang yang menjangkau lebih 20 tahun.

Show More
Beliau meninggalkan Unilever pada tahun 2001 untuk mengejar misi peribadi. Semenjak itu, beliau telah terlibat dalam Pemasaran Rangkaian, Pelaburan Hartanah, Perunding Pengurusan Perniagaan Bebas dan Kerja Amal.

During her tenure at Unilever, she has made a great contribution to the Company in her various responsibilities and gained a wide scope of experience in Management and Marketing.

Dalam tempoh sepuluh tahun pertama kerjayanya di Unilever, beliau mencipta kejayaan yang cemerlang daripada Pelatih Pengurusan kepada Pengurus Pemasaran dan seterusnya Ketua Kumpulan Perniagaan, mengendalikan keseluruhan Bahagian Bukan Makanan bagi Unilever pada tahun 1995.

Pada tahun 1997, beliau telah dilantik sebagai Pengarah Bahagian Makanan, menjadikannya Pengarah wanita pertama dalam Lembaga Pengarah Unilever Malaysia, selepas 50 tahun beroperasi di negara ini.

In her capacity as Director for Foods Division, she was responsible for the Walls Ice Cream Business, Lipton Tea and Planta Margarine which contributed a turnover of RM250 million to Unilever.

Datin Nik terlibat dalam banyak inisiatif lain dalam syarikat itu, salah satunya menghasilkan pembinaan 2 buah rumah untuk kanak-kanak kurang berkemampuan di Kota Bharu dengan kerjasama ‘Rumah Tunas Harapan’ Kementerian Kebajikan.

Pada 2014, beliau telah dilantik sebagai ahli Lembaga di MAHB dan berkhidmat selama 6 tahun. Hari ini, dia memberi tumpuan kepada perniagaan keluarganya dan kerja amal.

Datuk Mohd Noor Amin Bin Mohd Noor Khan

Pemegang amanah
Sebagai pengerusi International Multilateral Partnership Against Cyber-Terrorism (IMPACT), Mohd Noor Amin sesuai diletakkan untuk menerajui perkongsian global pertama menentang ancaman siber.
Show More
Following the 9/11 attacks by terrorists, Amin recognised the need for a global platform that can bring together governments of the world, industry leaders and academia to enhance the capability of the global community to prevent, defend and respond to cyber threats. IMPACT was born from this foresight.

Buat masa ini, Dato Mohd Noor Amin juga berkhidmat sebagai Pengerusi Ascendsys (MSC) Sdn. Bhd. – sebuah syarikat perkhidmatan keselamatan terurus Asia Tenggara (‘MSS’) terkemuka.

Di Malaysia, Dato Mohd Noor Amin juga telah diiktiraf sebagai salah seorang penyokong awal Sistem Pengangkutan Pintar (‘ITS’) yang meneroka cara baharu teknologi untuk membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas dan mengurangkan pencemaran, sambil meningkatkan kecekapan, mobiliti dan keselamatan.

Beliau merupakan pengerusi Persidangan ITS Asia-Pasifik yang menyaksikan penyertaan pakar-pakar terkemuka ITS dari seluruh Asia Pasifik dan Eropah.

Dalam arena perhubungan luar, Dato Mohd Noor Amin merupakan salah seorang ahli pengasas Majlis Persahabatan Malaysia-AS. Beribu pejabat di Washington DC mengenai perkara yang berkaitan dengan hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

Dato Mohd Noor Amin memulakan kerjayanya dalam arena perundangan dan memiliki Ijazah Sarjana Undang-undang Komersial & Korporat dari King's College London.

Razi Pahlavi Abdul Aziz

Pemegang amanah
Razi Pahlavi ialah Pengarah Urusan Amanie Holdings Limited. Kumpulan Amanie ialah pasukan penasihat dan perunding kewangan Islam antarabangsa terkemuka yang berpangkalan di Kuala Lumpur dan Dubai.
Show More
Razi berkelulusan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dengan Sarjana Undang-undang (LLM) Undang-undang Perbankan dan ijazah sarjana muda dalam perakaunan dengan kepujian. Razi telah memperoleh pensijilan profesional seperti Akauntan Bertauliah daripada Institut Akauntan Malaysia (MIA) dan Perancang Kewangan Islam (IFP) daripada Persatuan Perancang Kewangan Malaysia.

Beliau juga merupakan ahli Lembaga Jawatankuasa Eksekutif International Council of Islamic Finance Educator (ICIFE), peneraju strategik global dalam Pendidikan Kewangan Islam. Razi merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Pembangunan Profesional Persatuan Akauntan Islam Filipina (PAIA). Razi memegang jawatan sebagai Setiausaha Kehormat Majlis Eksekutif bagi Malaysian Medical Relief Society atau MERCY Malaysia. Di MERCY Malaysia, Razi juga menerajui pembangunan inisiatif Kewangan Sosial Islam.

Wan Ahmad Satria Bin Dato’ Wan Hussein

Pemegang amanah
Wan Ahmad Satria kini merupakan SVP & Ketua di MIDF Amanah Investment Bank Bhd (MAIB).
Show More
Selain Origination, beliau terus menerajui Jabatan Pembiayaan Margin Saham yang merupakan perniagaan teras bank. Di samping itu, beliau ditugaskan untuk menyediakan “Proprietary Investment Desk” yang akan menyediakan bank dengan aliran hasil baharu. Bidang perniagaan khusus ini meliputi "Perdagangan Proprietari" dan "Ekuiti Persendirian & Situasi Khas".

Wan Satria menganggotai Jawatankuasa Tawaran, Jawatankuasa Kredit, Jawatankuasa Pelaburan, ALCO dan Jawatankuasa Pengurusan bank.

Sukarelawan, Derma, Sebarkan.

Mula Sekarang.

Email: admin@yokuk.org

Hubungi Kami: +60(9)7742033, +60(9)7743033

ms_MYMalay